
Netdoktor satsar på webbinarier om cancer, myelom och klimakteriet
Under 2025 arrangerar Netdoktor flera webbinarier inom viktiga medicinska områden som cancer, myelom och klimakteriet. Syftet är att lyfta centrala frågor och ge patienter samt närstående tillgång till expertkunskap och stöd. För att säkerställa att innehållet speglar målgruppens behov genomförs enkäter inför varje webbinarium.
– Vi vill att innehållet ska spegla de verkliga behov och intressen som finns, säger Besima Aho, publisher och ansvarig utgivare på Netdoktor.
Under 2025 kommer Netdoktor sända flera webbinarier inom olika medicinska områden. Syftet är att lyfta viktiga frågor och bidra till att patienter och närstående får svar på sina funderingar utifrån den senaste kunskapen och experter inom området.
Unika insikter från patientenkäter
Inför varje webbinarium genomför vi enkäter riktade till patienter och/eller närstående för att fånga deras behov och frågor inför webbinariet.
– Genom att skicka ut enkäter inför våra webbinarier kan vi samla in målgruppens frågor och erfarenheter gällande diagnosen och dess behandling. På så sätt säkerställer vi att innehållet speglar de verkliga behov och intressen som finns. Vårt mål är att skapa ett webbinarium där patienters och närståendes röster står i centrum, vilket gör det möjligt att sprida kunskap som direkt kan förbättra deras livskvalitet, säger Besima Aho, publisher och ansvarig utgivare på Netdoktor.
En serie om cancer – Netdoktor och Nätverket mot cancer
Med start den 4 februari, på Världscancerdagen, sänder vi en cancerserie som riktar sig direkt till patienter och närstående. Varje avsnitt fokuserar på ett specifikt tema:
Efter cancerbehandlingen – vad händer nu?
Vi tar upp de långsiktiga utmaningar som många patienter möter efter avslutad behandling, såsom fysiska och psykiska biverkningar samt frågor om rehabilitering och återgång till vardagen.
Rättigheter och delaktighet inom cancervården
Avsnittet belyser patienters rättigheter och möjligheten att vara delaktig i sin vård. Vi diskuterar hur patienter kan navigera vårdsystemet och få den hjälp de har rätt till.
Andra läkemedel, naturläkemedel och kosttillskott under cancerbehandling
Vi lyfter en fråga som många patienter ställer – vad är säkert att använda under cancerbehandling? Detta avsnitt handlar om interaktioner mellan läkemedel och kosttillskott och vikten av att få rätt rådgivning.
– Med vår cancerserie vill vi erbjuda patienter och närstående relevant information om de specifika utmaningar som många möter under och efter en cancerdiagnos. Genom att belysa teman som rehabilitering, patienters rättigheter och säker användning av läkemedel och kosttillskott, skapar vi ett utrymme för kunskap och vägledning. Målet är att stärka patienter i deras resa och ge dem verktyg för att navigera vardagen och vården, säger Besima Aho.
Vad händer när myelomsjukdomen blir aktiv igen?
Att drabbas av relaps är en stor utmaning för många myelompatienter och deras närstående. I detta webbinarium kommer vi belysa de känslomässiga och praktiska frågorna som uppstår vid relaps och diskuterar vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga.
Målgruppen får också innan webbinariet möjlighet att delta i en enkät samt skicka in frågor till en sakkunnig inom området.
– När myelomsjukdomen blir aktiv igen väcks många frågor och känslor hos både patienter och närstående. Med detta webbinarium vill vi skapa en plattform där vi inte bara ger en överblick över tillgängliga behandlingsalternativ utan också adresserar de känslomässiga och praktiska utmaningarna som följer med ett återfall. Genom att involvera målgruppen med enkäter och inskickade frågor säkerställer vi att innehållet möter deras verkliga behov, säger Besima Aho.
Webbinarium om klimakteriet – symtom, behandling och handfasta råd
Många kvinnor i klimakteriet kämpar med vallningar, sömnproblem, ledvärk och torra slemhinnor, samtidigt som psykiska besvär som hjärndimma, ångest och humörsvängningar kan göra vardagen ännu mer påfrestande. Trots detta saknar många kvinnor tillräcklig information om klimakteriet och känner sig osäkra på var de kan vända sig för stöd och hjälp med sina besvär.
Med detta webbinarium vill vi erbjuda tydlig information och praktiska råd från experter och på så sätt hjälpa kvinnor att förstå sina symtom och ge dem vägledning till bättre livskvalitet.
Inför webbinariet genomför vi en enkät där vi samlar in erfarenheter från kvinnor som har eller har haft klimakteriebesvär, för att på så sätt säkerställa att innehållet speglar det verkliga behovet och intresset som finns.
– Med det här webbinariet vill vi ge stöd och erbjuda tydlig information och konkreta råd som verkligen kan göra skillnad. Genom att samla in kvinnors egna erfarenheter hoppas vi kunna möta verkliga behov och ge stöd där det behövs mest, säger Besima Aho.
Vill du veta mer? Kontakta Besima Aho för mer info:
besima.aho@netdoktor.se
070 293 12 10