Resesäkerhet

Resesäkerhet

Resesäkerhet utbildning

Resesäkerhet eller Travel Risk Management (TRM) ett allt viktigare ansvarsområde att tänka på för arbetsgivare som vill leva upp till sin omsorgsplikt för personal som är på resande fot.

DUTY OF CARE – EN DEL AV FÖRETAGETS SÄKERHETSSTRATEGI
Företag som inte tidigare verkat i riskländer har på senare tid erfarit utmaningarna som följer med att ha personal i länder som drabbas av allvarliga säkerhetsincidenter och viljan att skapa trygghet för affärsresenärer ökar. En arbetsgivares omsorgsplikt för sina anställda går under begreppet Duty of Care (DoC).
 
Att känna till Duty of Care är nödvändigt för VD, HR- eller säkerhetsansvarig på ett företag. Framförallt om man är ett företag med personal som reser i tjänsten eller har en del av företaget etablerat i en annan del av världen, där risknivån är högre än här i Sverige. En organisations omsorgsplikt sträcker sig även till anställda och konsulter på affärsresor, event och utlandsstationerade uppdrag, som i allmänhet löper större risk än anställda som arbetar i en känd miljö.
 
En stor del av arbetet med att skapa trygghet handlar om bra förberedelser. Dels genom att identifiera vilka hot och brister som finns men också genom att ge adekvat utbildning och utrustning för att förebygga olyckor och om de inträffar, agera på ett korrekt sätt.
 
 
DET FÖRÄNDRADE SÄKERHETSLÄGET
Det är inte enbart laglösa eller krigshärjade länder som kan vara osäkra att resa till.
– Under de senaste åren har vi noterat en kraftigt ökad medvetenhet bland våra kunder när det gäller resesäkerhet och vilket ansvar man som arbetsgivare har för sina anställda när de befinner sig på tjänsteresa. Anledningen är bland annat den förändrade riskkontexten där länder som tidigare ansetts som säkra numera drabbas av terrordåd och andra typer av risker säger Johan Nykvist, VD på 2Secure.
 

OM KURSEN

Innehåll
1. Resesäkerhet

2. DUTY OF CARE – En del av företagets säkerhetsstrategi

3. Det förändrade säkerhetsläget

Total kurstid
Ca 60 minuter

Målgrupp
Alla som reser i tjänsten

Förkunskaper
Inga

Kursen

Utbildningen baseras på handboken Resemedicin & Säkerhet, författad av Rickard Ånell, specialistläkare och Jens Berglund, personalsäkerhetschef, utgiven av Gothia fortbildning. Jens och Rickard som arbetar på Saab, har även varit med i utveckling och produktion av denna e-learning.
Vera Rönngard

Vill du veta mer om vår kurser i säkerhet?

Kontakta
Vera Rönngard
+46 701 61 58 59
vera.ronngard@bonnierhealthcare.se

Dina ämnesexperter är några av Sveriges främsta

Stefan Mellström
“Livet är full av risker, så varför inte tala om dem?”
2Secure
“Vi skapar en tryggare vardag för företag och privatpersoner, genom att utveckla och leverera skräddarsydda trygghets- och säkerhetslösningar.”