Världs-IBD-dagen 2020: Experten svarar på frågor om inflammatoriska tarmsjukdomar och coronaviruset 

I samband med Världs-IBD-dagen den 19 maj anordnar Netdoktor och Mag- och tarmförbundet en chatt för personer som har funderingar rörande inflammatoriska tarmsjukdom och nya coronaviruset. Den som kommer svara på chattfrågorna är Johanna Andersson, gastroenterolog vid Södersjukhuset i Stockholm. 

Många personer som lever med inflammatorisk tarmsjukdom känner oro på grund av den rådande pandemin. Många har funderingar om hur deras sjukdom eventuellt skulle påverkas av coronaviruset och hur de ska tänka kring sina mediciner och läkemedel. Det visar den pågående enkätundersökningen på IBD-koll.se*, som genomförs av Netdoktor i samarbete med Mag-och tarmförbundet.

– På Världs-IBD-dagen kommer vi därför ge personer som lever med inflammatoriska tarmsjukdomar möjligheten att ställa frågor om IBD och covid-19 till en expert, säger Peter Eneroth, generalsekreterare på Mag- och tarmförbundet.

Den snabba spridningen av sars-CoV-2 och covid-19 har skapat en svår och ansträngd situation för sjukvården, vilket har gjort att även vården av IBD-patienter fått anpassas.  

– På Netdoktor har vi sedan början av februari fått väldigt många frågor från olika patientgrupper om hur coronaviruset påverkar just deras sjukdom. Då Netdoktor är en naturlig hemvist för många med kronisk sjukdom är det också en del av vårt ansvar att förse dem med möjligheten till att få svar på frågor i dessa oroliga tider, säger Besima Aho, publisher och ansvarig utgivare på Netdoktor.

Om chatten:
När? 19 maj, kl 15.00-16.00
Var? Netdoktor.se. Frågor kan ställas i förväg här!

Om IBD-Koll.se:
IBD-koll.se är en pågående upplysningskampanj från Netdoktor och Mag- och tarmförbundet. Kampanjen syftar till att sprida kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) och hur diagnostik och behandling går till. Kampanjen vänder sig till dem som har en IBD-sjukdom, till anhöriga, samt till personal inom sjukvården.

Upplysningskampanjen startade i augusti 2015 och är pågående. 

Netdoktor har utformat allt innehåll och ansvarar för alla delar inom upplysningskampanjen. Upplysningskampanjen är ett samarbete med Mag- och tarmförbundet. Samtliga texter är granskade av Mikael Lördal, överläkare vid Gastrocentrum, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Upplysningskampanjen uppbär ovillkorat ekonomiskt stöd från Takeda Pharma AB.

Om BHS

Läs mer om oss.

Våra tjänster

Läs mer om våra tjänster.

Karriär

Börja jobba med oss.

Nyheter

Läs våra senaste nyheter.

Kontakt

Kontakta oss.